Skip to main content

Laat energie stromen!

Energie is een allesbepalend kenmerk van zowel de burn-out als van bevlogenheid. En energie van mensen is besmettelijk. Ik ruik kansen! Organisaties hunkeren naar het leveren van prestaties. 

Enerzijds omdat de financiële plaatjes erom roepen, maar ook omdat het gewoon weer leuk is om met elkaar mooie werkresultaten neer te zetten. Maar prestaties worden voor een groot deel bepaald door wat zich tussen de oren van medewerkers afspeelt. En energie is -wat ons betreft- de mentale kracht om tot die prestaties te komen. Kortom, hét moment om doelbewust en actief de wetenschappelijk aangetoonde besmettelijkheid ervan in te zetten.


We kunnen ons laten overkomen dat de naweeën van de afgelopen twee jaar, zoals isolement, een tekort aan innovatie, angst, onzekerheid, stilstand en het (gedeeltelijk) ongewenst thuiswerken ons lam slaan en de toon zetten. Maar als we ons voldoende bewust zijn van de winsten die diezelfde twee jaar opleverden, kunnen we er ook bewust voor kiezen om die te laten zegevieren! Vertrouwen maakte thuiswerken mogelijk. De digitale snelweg voorkwam ergernissen op het asfalt én maakte duidelijk waar Teams en Zoom wel en niet geschikt voor zijn. We leerden ook de winst van vóór COVID19 waarderen. Want we misten onze collega’s en sociaal contact. We misten teamspirit. We kunnen straks weer wat makkelijker het beste uit elkaar naar boven halen. En net als ‘vroeger’ innoveren bij het koffiezetapparaat. Ik hoorde zelfs al iemand zeggen “het lijkt me heerlijk om me gewoon weer eens te ergeren aan sommige collega’s”, waar een vleermuis al niet goed voor is…


Iedere organisatie kent die medewerkers die een ander mee kunnen krijgen. Die zien en kunnen benoemen wat er allemaal wél is en kan. Daarom zou mijn tip zijn: kies er als organisatie voor om het aanstekelijke gedrag van juist die energiegevende teamleden doelgericht te benutten. Zet de kraan open. Laat de energie stromen!