Hou je team in z'n kracht!

"Ons team is een echt team!", "De verschillen in ons team versterken ons juist", "De samenwerking is top!", "Wij kunnen alles tegen elkaar zeggen". Herken je hierin jouw team? Kies dan actief om die energie te houden!

Ooit werd ons werk en leven niet beheerst door een virus. Jouw team functioneerde naar wens en zelfs meer dan dat. Samen voerden jullie de regie over de gezamenlijke klus. Ieder nam z'n verantwoordelijkeid, teamleden spraken elkaar aan, zochten elkaar op, kwamen met briljante ideeën. Het koffiemoment was een bron van inspiratie en collegialiteit. Een ware samenwerkingsformatie die weer en wind kan trotseren. Zulke kracht is goud waard voor je organisatie. De Corona splijtzwam heeft dit feestje op de proef gesteld. 

Vanuit een vergelijkbare kracht zien wij nu de meest hechte teams zoeken. Noodoplossingen leken een uitkomst. Vergaderen via Microsoft Teams maakte het vergaderen nóg efficiënter en thuiswerken bleek kansrijker dan verwacht, "wij maken ons over ons team geen zorgen!" Super! En wees alert!! Wij zien de haarscheurtjes in die hechte teams langzaamaan toenemen...

Een noodoplossing is niets meer en niets minder dan tijdelijk op je tenen te lopen om met noodgrepen het werk zo goed mogelijk door te laten gaan omwille van een bepaald doel, in dit geval het voorkomen van besmetting met het COVID19 virus. Maar te lang op je tenen lopen, gaat eens kramp in de voeten geven. Onze focus op wat ons wordt voorgeschreven 'handen wassen, 1.5 meter en blijf thuis', vertroebelt de focus op ons reguliere werk, op onze samenwerking, op onze zelfregie. En met eenmaal kramp in de voeten, ligt kramp in de kuiten op de loer. Hoe pakken teams (juist nu) de regie in eigen hand om als V-formatie nog duizenden kilometers af te leggen als eenheid omwille van het einddoel? En hoe is die noodzakelijke reis zo veilig en zo prettig mogelijk te volbrengen?

Expliciete aandacht voor het actuele gedrag in teams en voor de beleving van iedere individuele medewerker biedt de kans om de haarscheurtjes voor te zijn. Focus op preventie zou nu naar onze mening de aorta van iedere organisatie moeten zijn. Juíst omdat de samenwerking zo goed is. Artikel na artikel verschijnt over "Stijging van de mentale gezondheidsproblemen door thuiswerken", "Werkstress door thuiswerken", "De coronacrisis die ons brein heeft uitgeput" en "De toename van het aantal thuis burn-outs". 

Zeven maanden noodoplossingen zonder deadline in het vooruitzicht vraagt om actie. Over een paar weken werken wij al 15 jaar heel concreet en meetbaar aan de positieve duurzame beïnvloeding van energie in teams en aan preventie van teamburn-outs. Onze Spectrum Energiemeting® kunnen wij online inzetten als preventietool. Wil jij een vinger aan de pols naar de actuele energie op individueel en teamniveau? Wil je jouw krachtige team in z'n kracht houden? Wil je heel concreet weten waar je de kracht kan versterken of herstellen? Dan nodigen wij je uit om eens vrijblijvend contact op te nemen. 

Energie in ontwikkeling!

Energie = Inhoud + Gedrag

Organisaties hebben hun primaire focus op inhoud. Op werkprocessen, werkresultaten, protocollen, cijfers, omzet, winst. Dat lijkt volkomen logisch. Echter, al deze inhoud is afhankelijk van gedrag. Toch ligt daar níet de primaire focus. Zou de inhoud meer floreren als deze hand in hand zou gaan met de focus op gedrag.....?

Hazerswoude-Dorp

Couleur-Locale

Oude Gemeneweg 35
2391 BE Hazerswoude-Dorp

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

Bert Arons

Ingeborg van der Kerk

Privacy verklaring  |  All rights reserved